Roosa med flera medlemmar har sammanställt och berättar lite historik om föreningen och hur det har sett ut genom åren.

Början

Det hela började när några killar på #amigaswe (IRCNet) kom under fund med att de gick på högskolan i Gävle och därmed inte bodde så långt från varandra.

#amigaswe är en träffpunkt på IRC som startades av ett antal Amiga-intresserade i slutet av 90-talet. IRC fanns långt innan ICQ, MSN, Skype och andra chat-tjänster.

ADent och Nirdman började fundera om man kunde starta en Amigaförening i Gävleborg och jodå – det fanns fler intresserade. Net-Time fick höra talas om att några tänkte träffas och bilda en förening och drog med sig Roosa.

Så en småkall vårkväll 1998 samlades ett gäng på Polhemsskolan, stod där utanför och småkikade på varandra, för dittills hade de flesta inte träffats IRL förut. När kvällen var slut va den ideella föreningen Amiga Computer Group – Gävleborg bildad. Och vi hade fått en massa nya vänner.

Första sommarhacket

När sommaren kom tyckte vi att det skulle vara roligt att träffas med våra datorer men var skulle vi hålla till? Fattiga studenter i studentrum eller hemmaboendes, inte mycket till plats där inte. Den enda med utrymme var Roosa. I hennes hus samlades hela gänget för första gången. Vi höll på en helg, från lördag till söndag, det var visst bara en som sov någonting alls.

Det första Sommarhacket, vi tyckte det var jättemaffigt. Oj, vad roligt det var!

På hösten 1998 började vi med måndagsmöten. Vi samlades på skomakeriet mitt emot Polhelm och käkade pizza. De flesta hade ju ont om pengar, och hade man inte råd med en hel fick man dela, eller äta kanterna som blev kvar. Flera blev medlemmar.

X-Hack uppstod

Men nu var det ju så roligt med Sommarhack, kan man inte ha något på vintern med? Samma problem med lokal igen. Men det var ledigt i lokalen bredvid skomakeriet.

Vi tiggde till oss lokalen över Trettonhelgen 1999. Lånade ihop stolar och bord, elcentraler och allt som behövdes. Stefa Electronic hjälpte till att sätta upp ett nätverk.

Det sovs inte mycket den helgen heller. Sedan dess har vi tillbringat varje Trettondagshelg på detta vis. X-hack kallades evenemanget först, senare blev det omdöpt till VinterLAN. Lokal-TV var ju där och filmade. (Är det någon som har filmen?)

Hack och LAN genom åren

Sommaren 1999

Den här sommaren lades grunden till traditionen att hålla på i fem dagar, från fredag till onsdag. Hans, roosas man blir utnämnd till grillmäster och hedersmedlem i föreningen. Det åks båt ner till Kläcken.

X-Hack 2000

Hölls för första gången i matsalen på högskolan i Gävle.

Sommarhacket 20000

Badhack blir alternativnamnet på samlingen. Nu hade vi lärt oss hur nätverk fungerar och de flesta hade skaffat nätverkskort. Nu kunde vi titta på samma film allihop samtidigt på våra skärmar 🙂

X-Hack 2001

En av medlemsaktiviteterna under året är att gå på Laserhallen. Efteråt var det bastubad.

Sommarhacket 2002 – Fem år!

Vi bjuder in folk från datorföreningen Astrakan på högskolan och från #amigaswe för första gången. Galder gästar oss. Det är såå roligt tycker folk så de blir kvar i tio dagar detta år med

Arbetarbladet hälsar på och Gävle-dalaTV och radiointervju. Huset, gården, bion, loftet. Överallt är det fullt med folk. Vi toppar på 40 stycken deltagare, Hans har fortfarande lyckats undvika att använda en dator.

VinterLAN 2004

Ca 80 deltagare. Ett helt uppslag i Gefle Dablad. Ettan,Del 1,Del 2,Del 3,Del 4.

Sommarhack 2004

Vi beslutar oss för att ombilda föreningen så att vi inte längre har något samarbete med ACG, moderföreningen i Umeå. I fortsättningen ska vi bara ha aktiva medlemmar. Vi far iväg till Mackmyra på whiskyprovning.

Föreningen gör en kupp till Hans födelsedag i december. Sniggel bygger ihop en dator av bara skrot under glada tillrop från övriga. Hans faller, kylflänsen till processorn sitter fast med påsförslutare.

Vinterlan 2005

Måndagsmötena upphör då de flesta av ursprungsgruppen flyttat någon annanstans i Sverige.

Sommarhack 2005

Enköpingsavdelningen bildas. Egu har gjort en riktigt nirdig tävling som sysslesätter oss ordentligt. Zynx vann.

Vinterlan 2006

Första vinterlanet som Gusten och Ville anordnat.

Sommarhack IX 2006

Detta år var egu:s tävling anpassad så alla hade en chans.

Vinterlan IX 2007 Älvboda

Tävlingar med riktiga priser. Det var en bildtävling och en speltävling.

Sommarhack X 2007 Tioårsjubileum

En massa roliga saker blev gjorda, få se om jag får ihop något om det..

SommarhackXIV 2011

Och vi samlas som vanligt 😀

… här saknas också ett antal hack som får kompletteras med i efterhand

VinterLAN 2014

Hos skomakarna i gallerian på Södran hålls återigen VinterLAN. Alla är överens om att det är en ruskigt bra lokal förutom att det ibland blir lite dålig luft. Det finns gott om plats att sova här och Ichi plockar ur några glimtändare så småbarnen kan sova utan att ha lysrör i ögonen men ändå så att deras föräldrar kan hacka och ha koll på dem samtidigt.

Lokalen fungerar väldigt bra för vinterhack och det är trevligt för alla åldrar. Eftersom takhöjden är god i gallerian så blev inomhushelikopterflygning med radiostyrda små modeller väldigt populärt och praktiserades av de flesta till slut.

Sommarhack 2014

Sommarhack 2014 var ett härligt hack! Det började ganska kylslaget och med mulet väder, men när Ali kom fram så tog han tydligen finvädret med sig och efter det var det bara någon enda duggregnsskur. Vattnet i Älven konstaterades kunna hysa polarbjärn, det var ca 13 grader vid hackets början som låg osedvanligt tidigt i år men efter som tiden gick blev det varmare både inomhus och i älven och sista dagen när vi badade efter städning närmade sig nog termometern 20 grader…

Detta hack var det färre med mellangenerationen. De har ju börjat jobba nu och har inte passande semester verkar väl vara det stora skälet. Några dök upp ändå på slutet och grillade korv och hackade lite. 

David skötte matlagningen hela veckan med bravur. Mycket uppskattat av alla. I år organiserade vi inte mat- och städlag som tidigare utan det fungerade ändå med lite mer ad-hoc.

Sommarhacken 2015-2020

Dessa har förflutit med bl.a. fint 20-årsjubileum och annat kul med extra långt hack.

Sommarhack 2020

Inställt på grund av Covid 19. Denna farsot gjorde så att vi inställde alla aktiviteter pga osäkerhet i smittspridning och restriktioner plus vi har några medlemmar som behöver skyddas från infektion.

Ett digitalt hack har hållits i ställt över Discord och IRC mm.

VinterLAN 2021

Ett digitalt hack har hållits i ställt över Discord och IRC mm.

Även detta ställdes in på grund av Covid 19. Smittspridningen kom i en ”tredje våg” här och det fungerade inte att hålla VinterLAN på ett säkert sätt.

Sommarhack 2021

Det var på vippen i år att det blev något. Restriktionerna kom och gick men vi var kalla och bokade trots att vi inte var säkra. Dessutom ville vi ju heller inte att någon skulle bli smittad av Covid pga hacket. Vi flyttade hacket till ett senare datum för att öka chanserna att sommaren skulle göra att smittoläget gick ned och se det gjorde det och hacket kunde faktiskt genomföras!

Denna gång huserade vi inte hos Hasse & Roosa på Grangatan utan i stället på Holmarna folkets park i Skutskär som vi kunde hyra. På det hela taget var det ett lyckat företag. Holmarna visade sig vara ett ganska bra ställe hålla hack på men det var en smula ostädat och köket lämnade en del övrigt att önska med väldigt trött spis och någon siktade en råtta dessutom. 

Själva hacklokalen var dock ändamålsenlig och helt okej och vi kunde köra ett helt gäng här, enda stora problemet vi inte riktigt kunde lösa var väl ändå internet som blev ganska kackigt för vi hade en ganska dålig bredbandsuppkoppling som alla delade på. Men hack är ju mer än bara internet så det handlar ju förstås om fler saker. Det viktigaste – IRC – fungerade faktiskt ganska bra. Vi jobbar på att övertyga ägarna om att få in en bra internetförbindelse.

Campingutrymmet på hacket var väldigt bra och de som sov på utomhusscenen som sovloft verkade också trivas hyggligt med detta. Bad fanns en kortare promenad bort så det behövde vi inte försaka ej heller denna gång även om det var lite längre till Älven än från Grangatan. Ville man sedan ta en varmdusch var det inte mycket längre att fortsätta hem till Hasse & Roosa så kunde man låna deras badrum!

Vinterlan 2022

Detta var ett spännande VinterLAN. Vi var överens om att tidigare ställen varit lite svåra och kostnaden för att bo på panget och hotell och Covid osv gjorde att vi tittade efter ett annat ställe och hittade vandrarhemmet i Högbo nära bruket. 

Detta visade sig vara en riktigt trevlig satsning eftersom vi kunde hyra hela stället och då ingick det ett antal rum med olika antal bäddar som passade både familjer och par att husera i. En riktigt stor fördel med att kunna bo på samma ställe som man hackar och med en hel del olika utrymmen för olika aktiviteter. Gympasal också! Bastun blev inte provad för den kostade ohemult med pengar från ett annat företag.

Köket var bra, toaletter mm fungerade helt som det skulle och omgivningarna var fina. Vi kunde ju låsa dörren och behövde inte vara särskilt oroliga att det skulle komma dit okända och stöka kring vilket var jättefint. Vi sov rätt bra på rummen och det var kanske lite på gränsen trångt i hacksalen men det finns ju fler lokalaer så vi kanske måste ta till gymmet nästa gång.

Ljudnivån var lite hög och internetet var som vanligt ganska svajigt men det fungerade väl i någon mån så att det gick att göra det man ville göra. Vi beslutade iaf om att göra om det till nästa år. Tyvärr är Högbo inte tillgängligt för nästa Sommarhack så därför blir det Holmarna igen.