Historia om föreningen

Senaste ändring: 2021-05-17

 

Historik

Är det någon med bättre minne än mig, får ni gärna komma med kompletteringar :) //roosa

Det hela började när några killar på #amigaswe kom underfund med att de inte bodde så långt ifrån varandra.
#amigaswe är en träffpunkt på IRC som startades av ett gäng Amiga-intresserade. IRC fanns före ICQ, MSN och Skype.

Början

Adent och Nirdman började fundera om man kunde starta en Amiga-förening i Gävleborg - och jodå - det fanns fler intresserade. Net-Time fick höra talas om att några tänkte träffas och bilda en förening och drog med sig roosa.

Så en småkall vårkväll 1998 samlades ett gäng på Polhelmsskolan, stod där utanför och småkikade på varandra, för dittills hade de flesta inte träffats IRL förut.När kvällen var slut var den ideella föreningen Amiga Computergroup Gävleborg bildad. Och vi hade alla fått en massa nya vänner :)Men sen då? Fryguy, Bassman, Genzzy, Olof, Johan men vilka var där?

Första sommarhacket

När sommaren kom tyckte vi att det skulle vara roligt att träffas med våra datorer men var skulle vi hålla till? Fattiga studenter i studentrum eller hemmaboendes, inte mycket till plats där inte. Den enda med utrymme var roosa. I hennes hus samlades hela gänget för första gången. Vi höll på en helg, från lördag till söndag, det var visst bara en som sov någonting alls.

Det första Sommarhacket, vi tyckte det var jättemaffigt. Oj, vad roligt det var!

På hösten 1998 började vi med måndagsmöten. Vi samlades på skomakeriet mitt emot Polhelm och käkade pizza. De flesta hade ju ont om pengar, och hade man inte råd med en hel fick man dela, eller äta kanterna som blev kvar. Flera blev medlemmar.


Det blev X-hack
Men nu var det ju så roligt med Sommarhack, kan man inte ha något på vintern med? Samma problem med lokal igen. Men det var ledigt i lokalen bredvid skomakeriet. Vi tiggde till oss lokalen över Trettonhelgen 1999. Lånade ihop stolar och bord, elcentraler och allt som behövdes. Stefa Electronic hjälpte till att sätta upp ett nätverk. Det sovs inte mycket den helgen heller. Sedan dess har vi tillbringat varje Trettondagshelg på detta vis. X-hack kallades evenemanget först, senare blev det omdöpt till Vinterlan. Var finns första filmen? TV var ju där.

Hack och LAN genom åren

Sommaren 1999

Den här sommaren lades grunden till traditionen att hålla på i fem dagar, från fredag till onsdag. Hans, roosas man blir utnämnd till grillmäster och hedersmedlem i föreningen. Det åks båt ner till Kläcken.

X-hack 2000

Hölls för första gången i matsalen på högskolan i Gävle.

Sommarhacket 2000

Badhack blir alternativnamnet på samlingen. Nu hade vi lärt oss hur nätverk fungerar och de flesta hade skaffat nätverkskort. Nu kunde vi titta på samma film allihopa på våra skärmar :)

X-hack 2001

En av medlemsaktiviteterna under året är att gå på Laserhallen. Efteråt var det bastubad.

roosas insamlade bilder [död länk]

Sommaren 2001

Nu la vi grunden till en ny tradition genom att bygga en bio utomhus för första gången. Nu var vi runt 15 stycken som samsades i Hans och roosas villa under Sommarhacket. Så måste vi bara prova om vi kunde koppla upp oss mot Internet allihopa via roosas 56K-modem. Tänk vad bra det fungerade! Hela hacket, och det bröts inte en enda gång!!

X-hack 2002

Sommarhacket 2002 - Fem år!

Så blev det sommar 2002 och vi började räkna efter. Det här är faktiskt det femte Sommarhacket! Det måste vi fira! Vi håller på i tio dagar. Mediabevakningen var bra :) Gefle dagblad (Ettan,Del 1,Del 2), Arbetarbladet (Ettan,Del 1,Del 2) och TV4 [död länk] kom och hälsade på. Vi körde trådlöst för första gången och hade exilhackaren på loftet. Nu fanns det ADSL! Det bäst organiserade kaoset jag har sett! sa More10. När han oförhappandes ramlade in för första gången på ett sommarhack :)

I oktober blev det Falulan hos Nirdman o Rebecka. Det blev en vådlig hemfärd, vintern kom ordenligt, massor av bilar körde av, tack o lov inte vi. Men Bassman drog upp flera och kom sist hem.

X-hack 2003

 

Sommarhack 2003

Vi bjuder in folk från datorföreningen Astrakan på högskolan och från #amigaswe för första gången. Galder gästar oss. Det är såå roligt tycker folk så de blir kvar i tio dagar detta år med.

Arbetarbladet hälsar på och Gävle-dalaTV [död länk] och radiointervju [död länk]. Huset, gården, bion, loftet. Överallt är det fullt med folk. Vi toppar på 40 stycken deltagare, Hans har fortfarande lyckats undvika att använda en dator.

Vinterlan 2004

Ca 80 deltagare. Ett helt uppslag i Gefle Dagblad. Ettan,Del 1,Del 2,Del 3,Del 4.

Sommarhack 2004

Vi beslutar oss för att ombilda föreningen så att vi inte längre har något samarbete med ACG, moderföreningen i Umeå. I fortsättningen ska vi bara ha aktiva medlemmar. Vi far iväg till Mackmyra på whiskyprovning.

Föreningen gör en kupp till Hans födelsedag i december. Sniggel bygger ihop en dator av bara skrot under glada tillrop från övriga. Hans faller, kylflänsen till processorn sitter fast med påsförslutare.

Vinterlan 2005

Måndagsmötena upphör då de flesta av ursprungsgruppen flyttat någon annanstans i Sverige.

Sommarhack 2005

Enköpingsavdelningen bildas. Egu har gjort en riktigt nirdig tävling som sysslesätter oss ordentligt. Zynx vann.

Vinterlan 2006

Första vinterlanet som Gusten och Ville anordnat.

SommarhackIX 2006

Detta år var egu:s tävling anpassad så alla hade en chans.

VinterlanIX 2007 Älvboda

Tävlingar med riktiga priser. Det var en bildtävling och en speltävling.

SommarhackX 2007

En massa roliga saker blev gjorda, få se om jag får ihop något om det..

VinterlanX 2008

Här borde det oxå stå nått

SommarhackXI 2008

Här borde det oxå stå nått

VinterlanXI 2009

Kallt ute, kallt inne sammanfattar nog detta års upplaga av vinterlan.

SommarhackXII 2009

Och så var det dags igen.

VinterlanXII 2010

Tillbringade vi i Höör.

SommarhackXIII 2010

Gick av stapeln den med.

VinterlanXIV 2011

Var det ingen som organiserade.

SommarhackXIV 2011

Och vi samlas som vanligt :D

... här saknas också ett antal hack som får kompletteras med i efterhand

VinterLAN 2014

Hos skomakarna i gallerian på Södran hålls återigen VinterLAN. Alla är överens om att det är en ruskigt bra lokal förutom att det ibland blir lite dålig luft. Det finns gott om plats att sova här och Ichi plockar ur några glimtändare så småbarnen kan sova utan att ha lysrör i ögonen men ändå så att deras föräldrar kan hacka och ha koll på dem samtidigt.

Lokalen fungerar väldigt bra för vinterhack och det är trevligt för alla åldrar. Eftersom takhöjden är god i gallerian så blev inomhushelikopterflygning med radiostyrda små modeller väldigt populärt och praktiserades av de flesta till slut.

Sommarhack 2014

Sommarhack 2014 var ett härligt hack! Det började ganska kylslaget och med mulet väder, men när Ali kom fram så tog han tydligen finvädret med sig och efter det var det bara någon enda duggregnsskur. Vattnet i Älven konstaterades kunna hysa polarbjärn, det var ca 13 grader vid hackets början som låg osedvanligt tidigt i år men efter som tiden gick blev det varmare både inomhus och i älven och sista dagen när vi badade efter städning närmade sig nog termometern 20 grader...

Detta hack var det färre med mellangenerationen. De har ju börjat jobba nu och har inte passande semester verkar väl vara det stora skälet. Några dök upp ändå på slutet och grillade korv och hackade lite. 

David skötte matlagningen hela veckan med bravur. Mycket uppskattat av alla. I år organiserade vi inte mat- och städlag som tidigare utan det fungerade ändå med lite mer ad-hoc.

Sommarhacken 2015-2020

Dessa har förflutit med bl.a. fint 20-årsjubileum och annat kul med extra långt hack.

Sommarhack 2020

Inställt på grund av Covid 19. Denna farsot gjorde så att vi inställde alla aktiviteter pga osäkerhet i smittspridning och restriktioner plus vi har några medlemmar som behöver skyddas från infektion.

Ett digitalt hack har hållits i ställt över Discord och IRC mm.

VinterLAN 2021

Även detta ställdes in på grund av Covid 19. Smittspridningen kom i en "tredje våg" här och det fungerade inte att hålla VinterLAN på ett säkert sätt.

Ett digitalt hack har hållits i ställt över Discord och IRC mm.